lösev

Yağdan Sonra Şeker de Karaborsa Oyunu....

Ekonomi (TG) - TARSUS GAZETESİ | 11.03.2022 - 21:29, Güncelleme: 11.03.2022 - 21:29 3564+ kez okundu.
 

Yağdan Sonra Şeker de Karaborsa Oyunu....

Şeker fiyatlarında son bir haftadır yaşanan aşırı fiyat artışı karaborsaya yol açtı.

Ukrayna Rusya şavaşının dünyada olduğu gibi Türkiyede olumsuz ekenomik sonuçları gün be güne artarak devam ediyor. Dünyadaki ham petrol fiyatlarınındaki yükselmenin akaryakıt zamlarını fırat bilen stokçu ve karaborsacılar karanlık tezgahlarını ilk olarak Ayçiçek yağındaki fiyat artışları ve raflara ürün koymama oyunu ile ortaya koymuşken sıkı denetim ve Rusyadan yola çıkan sıvı yağ dolu gemiler ile boşa çıkırılmış görünüyor. Aynı kirli tezgahı şeker de görmeye başladık .Şöyleki şekerleme, tatlı, pastane esnafına yağtığımız ziyaretlerde tüm Türkiyede olduğu gibi Mersin Tarsus esnafının şeker fiyatlarındaki fahiş artış yanında mal bulamam sıkıntısı çektiklerini Şeker fabrikalarının toplu alım belgeleri olmalarına rağmen üreticilere kamyon bazında ürün vermediklerini belirtiler.Bir şekerleme üreticisi yaşadıkları sıkıntıyı son iki haftadır şeker fiyatında yaşanan fahiş fiyat artışını şöyle dile getirdi. ''Yaklaşık 10 gün önce 400 TL ye tedarik edebildiğimiz şeker sırasıyla geçen hafta 400 üstü rakama bu hafta başında 520 TL rakamlarına bugün sabah 610 gibi rakama ve bu akşam 700 lu rakamlara telaffuz edilmeye başlandı. Biz üretici olarak artık bu durumla baş edemez olduk. Resmen karaborsa hergun maliyetler artmakta ve şeker ile üretilen ürünlere artık fiyatlara yetisilmemektedir. Ayrıca Türk şeker gibi fabrikaların üreticiye şeker vermemesi talimatın bu yönde olduğu sadece zincir market bakkal market gibi yerlere verildiği söylenmekte. Bu durumda 3 kg luk ve 5 kg luk gelen paketleri ara toptancılar ve birden ortaya çıkan organize kişiler şekerleri toplayarak fahiş fiyatlara satılmakta toptancilarda cabasi hergun fiyat artırmakta ve şeker yok denmekte. Üretim yapan firmalar artık üretimi durdurma noktasına geldi Çünkü bu pahalılık ve karaborsa, son tüketici olan vatandaşa ciddi şekilde yansımakta ve bu duruma bir çözüm bulunmasını bekliyoruz ve denetlemenin yanında stokculara dur denmesini istiyoruz.'' Konuyla ilgili bölge milletvekillerine sosyal medya üzerinden yazdıklarını bu konuda basından yardım istediklerini seslerinin üst makamlara ve siyasetçilere duyurulmasına yardımcı olunmasını istediklerini belirttiler. Bu fiyatları ürünlere kısmen yansıdığını  tam olarak yansıtılaması ile satışların tamamen duracağını ve istihdamda ve tedarik zincirine geri ödemelerde byük sıkıntı oluşacağını belittiler. Yağ da uygulanan denetimleri hızlı bir şekilde Şeker içinde uygulanması gerektiği aksi halde şeker bulamamktan ve fiyattan dolayı üretimin durma noktasına geleceğini sıkıntının hat safhada olduğunu belittiler.
Şeker fiyatlarında son bir haftadır yaşanan aşırı fiyat artışı karaborsaya yol açtı.

Ukrayna Rusya şavaşının dünyada olduğu gibi Türkiyede olumsuz ekenomik sonuçları gün be güne artarak devam ediyor. Dünyadaki ham petrol fiyatlarınındaki yükselmenin akaryakıt zamlarını fırat bilen stokçu ve karaborsacılar karanlık tezgahlarını ilk olarak Ayçiçek yağındaki fiyat artışları ve raflara ürün koymama oyunu ile ortaya koymuşken sıkı denetim ve Rusyadan yola çıkan sıvı yağ dolu gemiler ile boşa çıkırılmış görünüyor.

Aynı kirli tezgahı şeker de görmeye başladık .Şöyleki şekerleme, tatlı, pastane esnafına yağtığımız ziyaretlerde tüm Türkiyede olduğu gibi Mersin Tarsus esnafının şeker fiyatlarındaki fahiş artış yanında mal bulamam sıkıntısı çektiklerini Şeker fabrikalarının toplu alım belgeleri olmalarına rağmen üreticilere kamyon bazında ürün vermediklerini belirtiler.Bir şekerleme üreticisi yaşadıkları sıkıntıyı son iki haftadır şeker fiyatında yaşanan fahiş fiyat artışını şöyle dile getirdi.

''Yaklaşık 10 gün önce 400 TL ye tedarik edebildiğimiz şeker sırasıyla geçen hafta 400 üstü rakama bu hafta başında 520 TL rakamlarına bugün sabah 610 gibi rakama ve bu akşam 700 lu rakamlara telaffuz edilmeye başlandı. Biz üretici olarak artık bu durumla baş edemez olduk. Resmen karaborsa hergun maliyetler artmakta ve şeker ile üretilen ürünlere artık fiyatlara yetisilmemektedir.
Ayrıca Türk şeker gibi fabrikaların üreticiye şeker vermemesi talimatın bu yönde olduğu sadece zincir market bakkal market gibi yerlere verildiği söylenmekte. Bu durumda 3 kg luk ve 5 kg luk gelen paketleri ara toptancılar ve birden ortaya çıkan organize kişiler şekerleri toplayarak fahiş fiyatlara satılmakta toptancilarda cabasi hergun fiyat artırmakta ve şeker yok denmekte. Üretim yapan firmalar artık üretimi durdurma noktasına geldi
Çünkü bu pahalılık ve karaborsa, son tüketici olan vatandaşa ciddi şekilde yansımakta ve bu duruma bir çözüm bulunmasını bekliyoruz ve denetlemenin yanında stokculara dur denmesini istiyoruz.''

Konuyla ilgili bölge milletvekillerine sosyal medya üzerinden yazdıklarını bu konuda basından yardım istediklerini seslerinin üst makamlara ve siyasetçilere duyurulmasına yardımcı olunmasını istediklerini belirttiler. Bu fiyatları ürünlere kısmen yansıdığını  tam olarak yansıtılaması ile satışların tamamen duracağını ve istihdamda ve tedarik zincirine geri ödemelerde byük sıkıntı oluşacağını belittiler. Yağ da uygulanan denetimleri hızlı bir şekilde Şeker içinde uygulanması gerektiği aksi halde şeker bulamamktan ve fiyattan dolayı üretimin durma noktasına geleceğini sıkıntının hat safhada olduğunu belittiler.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersinblokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.