Mersin Milletvekilini Arıyor
Mersin Milletvekilini Arıyor
ARANIYOR.EN SON 24 KASIM 2018 DE GÖRÜNEN MERSİN MİLLETVEKİLLERİ HER YERDE ARANIYOR
ARANIYOR.EN SON 24 KASIM 2018 DE GÖRÜNEN MERSİN MİLLETVEKİLLERİ HER YERDE ARANIYOR
ARANIYOR.EN SON 24 KASIM 2018 DE GÖRÜNEN MERSİN MİLLETVEKİLLERİ HER YERDE ARANIYOR..
2018 Seçim çalışmalarında bile nadiren görünen Mersin milletvekillerini vatandaş yanından geçsede tanımıyor. Düğünlerden, cenazelerden ve açılışlardan sosyal medya üzerinden paylaşımlarını siyaset zannedip halkla bütünleştiğini zanneden sözde nilletvekillerimiz mecliste, parti merkezlerinin içeriğini gözetmeksizin baktıkları istatiklerini düzeltme ve lidere selam amaçlı kağıttan okudukları şevksiz renksiz konuşmalar ile vatandaşın derdine elçi olmaktan çok uzak. Buna bir nebzede olsa istisna Ak Parti Milletvekli Lütfi Elvan ve Mhp milletvekili Baki Şimşek olabilir. Chp Milletvekili Ali Mahir Başarır medyatik olmakla birlikte bölgenin sorunlarını dile getirmek yerine ülke gündeminin şaşasına kapılmış gibi. Diğerleri ise ortada yoklar..
Her şeyden önce tanımlar anlamlarla başlayalım:
Milletvekili Ne Demek?
Milletvekili; parlamenter ya da mebus olarak da adlandırılan bir parlamentoda oy veren kişileri temsil eden siyasal kimliğe sahip kişiyi ifade eder.
Milletvekili; halk oylamasıyla seçilen, parlamento üyeliği olan ve kendisine yasama dokunulmazlığı verilen kişidir. Milletvekili bağımsız olarak görev alabileceği gibi birçok milletvekili gibi bir siyasi parti çatısı altında da faaliyetlerini devam ettirebilir.
Milletvekili Olmak İçin Gerekenler :
Milletvekili olmak isteyenlerin anayasanın 76. maddesinde yer alan özellikleri taşıması gerekir. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
· 18 yaşını doldurmuş olmak, · T.C. vatandaşı olmak,
· En az ilkokul mezunu olmak, · Askerlik görevini yerine getirmiş olmak,
· Kamu görevlerinden yasaklı olmamak, · Taksirli olan suçlar haricinde toplam 1 yıl ve üzeri hapis ve ağır hapis cezasını almamış olmak,
· Devletin sırlarını açığa çıkarma, resmi ihalelere fesat karıştırmak ve kaçakçılık ile yüz kızartıcı bir takım suçları işlememiş olmak,
· Anarşik ya da ideolojik gösterilere katılarak bu suçlardan hapis cezası almamış olmaktır.
Milletvekili Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Milletvekili olmak için herhangi üniversite mezunu olmanız ya da bir sertifika programına katılmanız gerekmez. En az, bir ilkokuldan mezun olmanız, milletvekilliğine başvurmanız ve seçilmeniz için yeterlidir. Bu nedenle milletvekili olmak için verilen herhangi bir özel eğitim yoktur.
Milletvekili Güncel Maaşı Ortalam ne kadar? Ek avantajları nedir?
Milletvekili maaşı: 25 bin TL Emekli milletvekili maaşı: 15 bin TL Bakan Maaşı: 17.500 TL Telefondan,ulaşıma , sağlık harcamalarından, yemek masraflarına kadar pek çok alanda avantajlara sahipler.
Uzun zamandır kendi içimde sorguluyorum milletvekilliği sisteminde mi problem var yoksa seçtiğimiz milletvekillerinde mi?
Bence her ikisindede var. Yerel tercihler göz ardı edilerek parti başkanları tarafından seçilebilecek yerlere yerleştirilen Milletvekili doğal olarak partinin ve kendinin çıkarlarını seçmenin, seçim bölgesinin çıkarlarından öne koymakta.
Siyasetin finansmanı da ayrı bir sorun. Milletvekili seçim zamanı harcadığı parayı çıkartabilmek için var gücüyle kendine çalışıyor, borç kapatıyor veya maddi gücü yerindeyse harcadığı parayı yerine koymayı sağlamak için iş takibine öncelik veriyor. Kimi partiler aldığı bağışa bakarak adayını belirliyor vaya seçimde para harcayabilecek adaylara yöneliyor. Seçime kadar bölgelerde toplu olarak gezen sayın milletvekillerimiz (1-2 sırada garanti yerleden aday olanlar bu kadar gezip harcamıyor ek bilgi) seçim sonrası araki bulasın.
Sokak röpartajlarında fotograflarını gösterdiğimiz milletvekillerinin çoğunu vatandaş hiç görmemiş, ne yüz yüze ne televizyonda nede basında. Adlarını 1-2 si dışında zaten bilmiyorlar. Ben gazeteci olarak yolda görsem tanımam adını sorsanız yarısını anca bilirim.
MERSİN MİLLETVEKİLLERİMİZ.
Ali Cumhur TAŞKIN AK Parti
Ali Mahir BAŞARIR CHP
Alpay ANTMEN CHP
Baki ŞİMŞEK MHP
Behiç ÇELİK İYİ Parti
Cengiz GÖKÇEL CHP
Fatma KURTULAN HDP
Hacı ÖZKAN AK Parti
Olcay KILAVUZ MHP
Rıdvan TURAN HDP
Zeki Hakan SIDALI İYİ Parti
Zeynep GÜL YILMAZ AK Parti
Milletmeclisi konuşmalarını ve konuları araştırdığımda 3 ü yoğun kürsüyü kullanırken diğerleri kağıt konuşmaları ile arada sırada suya sabuna dokunmayan konuşmalarla parti liderlerine selam yolluyorlar biz burdayız mesajı vererek yarın raporlarda sorarlarsa içerik değil sayıya bakılacağı için (dönemde 10 konuşma yapmış 2 konuya değinmiş gibi.) grafiği tamamlamış oluyorlar.
3 yoğun kürsü kullanan milletvekilinin biri olan Ali Mahir Başarır genel memleket politikalarını, polomik gündem konularını konu alarak parti meclisinde ve yönetiminde üstü sıralara göz dikerken seçim bölgesi ile ilgili gündem konusu varsa görüş bildirerek, gündem yaratmayı genel konularda tercih ediyor bölgenin sorunlarının çözümü için dile getirilmesi için pek bir çaba görmüyorum. Bir dahaki seçimde Mersin yerine yaşadığı şehir olan İstanbul dan aday gösterilmesi daha olası görünüyor tabiki yer bulabilirse o bölgede. Doğum yeri olan Tarsus ve çevresine bir faydası olmadığı göz önüne alınırsa yerinde bir karar olabilir.
3 yoğun kürsü kullanan milletvekilinin biri olan Lütfi Elvan bakanlık yaptığı dönemde ve milletvekilliği dönemimde bölge sorunları ile yakından ilgilenmiş olduğundan hakkını yememek lazım. Yoğun iş temposu yüzünden halk ile ilişkileri mesafeli olup bölge de doğup büyümüş bir milletvekili olmamasına rağmen oldukça başarılı bir performansa sahip.
3 milletvekilimiz ise Baki Şimşek Meclis kürsüsünde bölge ile ilgili sorunları dile getirmesinin yanında Meclisi ziyaret eden, telefonla arayan ve sosyal medya üzerinden kendisine ulaşan vatandaşlarla yakından ilgilendiği sorunlarını dinleyip çözmeye çalıştığını yakinen biliyorum. Her ne kadar basın kuruluşumuzu ziyaret etmesede veya mesajlara dönmesede (mum dibini aydınlatmaz diye avutuyoruz kendimizi) çalışkan bir milletvekilimiz. İstediğimizde bir telefonla ulaşabileceğimiz bir milletvekili.
Diğer milletvekillerinin kimin milletvekilleri olduğunu halka sormak lazım. Sosyal medyadaki paylaşımlarında ürün para etmediğinde narenciye bahçelerinde, düğünlerde ,taziye yerlerinde , mağaza açılışlarında , arada protokol tribününden maç seyrederken veya günde 5-10 kere kendini mecliste ziyaret edenlerin fotoğraflarını (ziyaretçiler seçim bölgesinden olsa neyse diyeceğim.) görüyoruz. Kendilerini görmek ne mümkün.
Bu milletvekillerine sesleniyorum. Bölge ile ilgili yaptığınız çalışmaları , aşamalarını, sonuçlarını paylaşmanızı rica ediyorum. Halk adınızı yüzünüzü bilmiyor. Bayramda nasıl olduysa (seçim yaklaşıyor diye) Billboardlarda kutlama mesajları yayınlamakla olmuyor. İddaa ediyorum saydığım 3 milletvekili dışındakileri sokakta yalnız yürüseler kimse tanımaz. Seçim bölgesinde yaşamayan kişiyi Milletvekili adayı yapan genel merkezleride anlamak mümkün değil. Vatandaş bölgeyi tanıyan sorunlarını bilen, sesi çıkan , bölgenin seçmenin hakkını savunan milletvekili arıyor artık. Duyurulur....
Mersin HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.