ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İLK KEZ PİZZA YAPTI
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Toros Üniversitesi’nin iş birliğiyle ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ kapsamında “Pizza Atölyesi Etkinliği” düzenlendi. Büyükşehir’in Mola Evi’nden faydalanan özel gereksinimli bireyler etkinliğe katılarak, ilk defa pizza yapma deneyimi yaşadı. Rengarenk malzemeleri sırayla hamura yerleştiren özel bireyler, daha sonra kendi hazırladıkları pizzaların tadına baktı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ kapsamında Toros Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’yle iş birliği içerisinde gerçekleştirdiği “Pizza Atölyesi Etkinliği” renkli görüntülere sahne oldu. Özel gereksinimli bireyler, yapılan etkinlik sayesinde sıralama becerilerini pekiştirirken, ilk defa pizza yapma deneyimini de yaşadı.
Kendileri yaptı, kendileri tattı
Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki Mola Evi’nden faydalanan özel gereksinimli bireyler, Toros Üniversitesi’nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün öğretim görevlileri ve öğrencileriyle buluştu. Pizza yapmak için kolları sıvayan özel bireyler, önce özenle hamurlarını açıp, ardından sırayla rengarenk ürünleri yerleştirdi. Mantar, biber ve sucuk gibi birçok ürünle hazırlanan pizzalar fırında son halini aldı. Özel bireyler, emekleri sonucu ortaya çıkan pizzaları tatmanın mutluluğunu yaşadı. Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz de etkinliğe katılarak, özel bireylere belgelerini verdi.
“Hem motivasyonlarını artırıyor hem de başarabildiklerini görüyorlar”
Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı Mola Evi Sorumlusu Psikolog Ezgi Dülger, etkinliğin özel gereksinimli bireylerin psikolojilerine olumlu etki sağladığını vurgulayarak, “Hem motivasyonlarını artırıyor hem de sosyal hayata dahil olabildiklerini ve bir şeyler başarabildiklerini görüyorlar. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir farkındalık günüdür. Toros Üniversitesi’yle de o yüzden böyle bir etkinlik yaptık. Gastronomi Topluluğu’na teşekkür ederiz” dedi.
“Çocuklar sıralama becerisini de görecekler”
Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görevli Özel Eğitim Öğretmeni Fatma Esra Özdal ise pizza yapımının çocukların sıralama becerisini geliştirdiğine dikkat çekerek, “Pizza aşamalı olarak yapılabilen bir yemek. Onlar da en azından hangi maddeyi hangi sırada koyduklarını bilecekler. Dikkat becerileri de artacak. En önemlisi de duygusal doyuma ulaşacaklar” diye konuştu.
“Kademe kademe ilerleyebileceğimiz bir ürün olduğu için pizzayı seçtik”
Toros Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Hilal Öz, etkinliğin içerisinde yer almaktan gurur duyduklarını belirterek, “Duygusal, aynı zamanda çok heyecan verici bir olay. Kendi öğrencilerimiz de desteklerini esirgemediler. Birlikte aslında paylaşmayı da öğreniyorlar. Hepsinin gözleri o kadar ışıl ışıl ki tüylerim diken diken oldu. Kavrama güçleri, yetenekleri çok fazla olan bireyler. Her zaman ‘engelsiz yaşam’ diyoruz. Onların bu tarz sosyal aktivitelerde geri planda durmalarına gerek yok. Hepsinin çok güzel pizzalar yaptığını gördük. Bir eğitimci olarak kendi adıma gurur duyuyorum, mutluyum” dedi.
Etkinlikte pizzayı tercih etme sebeplerine de değinen Öz, “Renkli olduğu için, ürünlerin yerleşimi, dizaynı ve gerçekten çeşit çeşit, kademe kademe ilerleyebileceğimiz bir ürün olduğu için biz bunu seçtik. İstediklerine göre dizayn edebiliyorlar, şekil verebiliyorlar. Tekdüze bir şey sunmadık onlara” diye konuştu.
“İleride bir gün şef oluruz”
Etkinliğe katılan özel gereksinimli bireylerden 18 yaşındaki Elif Naz Kendir, “Pizza yapıyorum ilk kez. Etkinlik çok güzeldi” derken, 20 yaşındaki Aysel Karaduman ise “Pizza yaptık. Çok mutluyum. İlk defa yaptık, seviyorum ben pizzayı” diye konuştu.
19 yaşındaki Furkan Koçak ise “Güzelce açıyorsun oklavayla. Ondan sonra güzelce sos döküyorsun. Güzelce sucuk, kaşar, biber, mısır falan döküyorsun. Çok güzel oluyor. İleride bir gün şef oluruz” ifadelerine yer verdi.