Mersin’de köpek atık istasyonu sayısı 2 kat artırıldı
MERSİN BÜYÜKŞEHİR, “KÖPEK ATIK İSTASYONU” SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARDI
KÖPEK ATIK İSTASYONLARI YENİLENDİ, SAYILARI ARTTI
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2019’da 8 noktaya kurduğu “Köpek Atığı İstasyonları”nın sayısını 16’ya çıkardı. Kültür Park’ta başlatılan çalışma bu yıl Atatürk Parkı’nda da uygulandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi’nin Kültür Park’ta kurduğu “Köpek Atığı İstasyonu” sayısı iki katına çıkarıldı. Söz konusu çalışma Atatürk Parkı’nda da uygulandı.
Çevreye duyarlı ve ihtiyaç gideriyor: “Köpek Atık İstasyonu”
Köpek atıklarının çevreye verdiği zararı ve insanlara verdiği rahatsızlığı gidermek amacıyla 2019 yılında yeni bir çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, Kültür Park’ın 8 farklı noktasına Köpek Atığı İstasyonu kurdu. 2022 yılında eskiyen istasyonları yenileyen Büyükşehir, Kültür Park ve Atatürk Parkı’ndaki toplam 16 noktaya yeni Köpek Atığı İstasyonu kazandırdı.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi’nde görevli Rekreasyon Uzmanı Pınar Savrun, çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“2019’da sadece Kültür Park üzerinde 8 adetle başladık. 8 ayrı bölgeye Köpek Atık İstasyonu koyduk. 2022 yılında bunları yenilerek 16 adede çıkarttık. İçerisine Atatürk Parkı’nı da alarak belirli noktalara dağıtımını sağladık. Kültür Park ve Atatürk Parkı olmasının özelliği; vatandaşlarımız evcil hayvanlarını daha çok burada gezdirmeyi tercih ediyorlar. Köpek Atık İstasyonu’nun içerisinde evcil hayvanlar için poşetler mevcut. Biz bunları devamlı yeniliyoruz. İhtiyaç doğrultusunda vatandaşlarımız poşetleri kullanarak pisliği içerisine atabiliyor ve görevli personellerimiz bunları alıp temizliyor. Hem çevre için duyarlı bir çalışma hem ihtiyacı olan vatandaşlarımızın talebini karşılamış oluyoruz hem de doğabilecek rahatsızlıklara karşı bu önlem alıyoruz.”
Evcil Hayvan Sahiplerinin Yükümlülükleri
Evcil hayvan sahiplerinin çevresine ve bakımını üstlendiği evcil hayvanına karşı en öncelikli yükümlülüğü; hayvanın barındırılma hakkını yerine getirmenin yanı sıra hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almaktır.
Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, tanımına uymak için ise sahiplenilen hayvanın, tüm denetimleri yapılmış, resmi onaylı bir barınak, rehabilitasyon merkezi veya üreticiden alınması gerekmektedir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesi uyarınca kat malikleri, apartman veya sitelerin; bağımsız bölümlerini, eklentileri ve ortak alanlarını kullanırken özellikle dürüstlük kurallarına uymakla, diğer kat maliklerine rahatsızlık vermemekle, haklarını çiğnememek ve yönetim planındaki hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu düzenleme doğrultusunda eğer evcil hayvan, site veya apartmanların bağımsız bölümlerinde barındırılıyorsa, bağımsız bölüm içerisinde barındırılan evcil hayvanlarının gürültü, koku ve benzer şekilde diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi adına evcil hayvan sahiplerince gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bununla beraber evcil hayvan sahipleri, ister apartman veya sitelerin bağımsız bölümlerinde ister kamusal alanlarda sahiplendikleri hayvanlardan kaynaklanabilecek çevre kirliliğini, insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önlemek adına gerekli tedbirleri almak zorunda oldukları gibi gerekli tedbirlerin alınmamasından kaynaklanan zararlardan da sorumludurlar.
Bu kapsamda, evcil hayvan sahiplerinin, çevresine ve bakımını üstlendiği evcil hayvanına karşı gerekli sorumluklarını yerine takdirde apartman veya sitelerin bağımsız bölümlerinde evcil hayvan barındırabilme hakkını engelleyen bir durum söz konusu olmadığı gibi evcil hayvan sahiplerinin yasal hakları konusunda bilinçli olmaları da önem taşımaktadır.