Üniversite bahçesindeki ‘kör yılan’larda kene istilası keşfi
Mehmet Can PEÇE/SAMSUN,(DHA)- SAMSUN’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Bölümü’nde veteriner adayı öğrenciler, kampüs bahçesinde yakaladıkları, yörede ‘kör yılan’ olarak da bilinen, 3 yetişkin 'oluklu kertenkele'den aldıkları örnekleri, laboratuvar ortamında inceledi. Mikroskobik incelemelerde kertenkelelerin, ‘Ixodes ricinus’ türü kene istilasına uğradığı belirlendi. Veteriner Gökhan Eren, “Araştırmalarımızda, bu istilayı bilimsel olarak ilk kez kayıt altına almış olduk” dedi.
Kentte, OMÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Bölümü’nde sürüngenlerin, insan ve hayvan sağlığına olan risklerini değerlendirmeye yönelik araştırmalarını sürdüren veteriner adayı öğrenciler, kampüs bahçesinde yakaladıkları, yörede ‘kör yılan’ olarak da bilinen, 3 yetişkin 'oluklu kertenkele'den cımbızla aldıkları örnekleri, laboratuvar ortamında mercek altına aldı. Mikroskobik incelemelerde özellikle Balkanlar ve Asya’da sıkça görülen oluklu kertenkelelerin, her iki yanlarında ‘Ixodes ricinus’ türü kene istilasına uğradığı tespit edildi.
Üniversitede doktora yapan veteriner Gökhan Eren, yaptıkları keşfi kayıt altına aldıklarını belirterek, kertenkeleyi istila eden kene türünün birçok bakteriyel ve viral hastalığa neden olabileceğini söyledi. Eren, " Yaptığımız araştırmalarda, bu istilayı bilimsel olarak ilk kez kayıt altına almış olduk. Literatür araştırma sonrasında da dünyada ve Türkiye'de kertenkeleye kene istilasının tespit edilmediğini gördük. ‘Ixodes ricinus’, dünyada üzerinde en çok çalışılan kene türlerinden birisi. Birçok bakteriyel ve viral hastalıklara vektörlük yapabilen türlerden birisi. Özellikle Türkiye'de ‘lime epidemi’ye, Doğu Avrupa'da ise kene kaynaklı ‘esifade’ vakalarına neden olmakta. İnsanlar ve hayvanlarda birçok hastalığa neden olabilecek patojenleri taşıyabilmekte" dedi.
‘NE KADAR HIZLI OLURSAK O KADAR İYİ’
Kene istilasına karşın uyarılarda bulunan Eren, “Bu keneye özellikle mera ve otluk alanda dolaştığımızda karşılaşabiliriz. Saha çalışması sırasında sık sık üzerimden topladım. Otların üzerinde bekleyip pusuya yatıyorlar. Üzerimizde tutunduğunda en kısa zamanda çıkarılması gerekiyor. Elimizle bir mendil veya bariyer yapabileceğimiz bir şeylerle hemen vücudumuzdan çıkarmamız gerekiyor. Ne kadar erken çıkarırsak o kadar önemli; şayet yapamazsak en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz. Vücudumuzdan çıkardıktan sonra kendimizi birkaç gün kontrol edip gözetlemeliyiz" diye konuştu.
‘YABAN HAYATINI ARAŞTIYORUZ’
OMÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Açıcı da, çalışma alanlarının Samsun’un yanında Artvin ve Sakarya’yı da kapsadığını kaydederek, “Yaban hayatını araştırıyoruz; buradaki yaban hayatındaki sürüngenlerdeki ektoparazitlerin dağılımını inceliyoruz. Yaban hayatındaki ektoparazitlerin bulunduğumuz bölgede insanlara ve hayvanlara ne gibi riskler taşıdığını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI