BAŞKAN SEÇER ROMAN KADINLAR İLE MANTAR HASADI YAPTI

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Roman aileler için Toroslar İlçesi Alsancak Mahallesi’nde kurulan İstiridye Mantar Üretim Tesisi’nde, Roman kadınlar ile birlikte ilk mantar hasadını yaptı. Seçer, tesisin Roman Federasyonu’yla birlikte yapıldığını ifade ederek, “Sofralarımıza lezzet olsun, afiyet olsun. Etten daha ucuz, daha proteini yüksek ve daha lezzetli, daha besleyici. Üretmek de Roman kadınlarımıza kaldı. Yılda 20 kadınımız yaklaşık olarak 100 bin lira civarında bir gelir elde ediyor. Aile bütçelerine katkı yapıyorlar” dedi.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ise, “Mersin'de yapılan bu güzel uygulamalar, bir müddet sonra derinleşerek Türkiye’ye model bir belediyecilik anlayışı olacak” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Roman aileler için Toroslar İlçesi Alsancak Mahallesi’nde kurulan İstiridye Mantar Üretim Tesisi’nde, Roman kadınlar ile birlikte ilk mantar hasadını yaptı. Başkan Seçer, kadınlara yeni bir istihdam kapısı açtıklarını belirterek, “Bu tesisi Roman Federasyonu ile beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi yaptı. Üretmek de Roman kadınlarımıza kaldı.” dedi.

Seçer: “Yılda 20 kadınımız yaklaşık olarak 100 bin lira civarında bir gelir elde ediyor”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘İstiridye Mantar Üretim Tesisi Kurulum Projesi’ ile istihdam edilen toplam 20 kadın üretici, sezonda yaklaşık 10 ton ürün sahibi olacak. Kilo başına 10-15 TL arasında fiyatlarla satılabilen mantarlardan yılda yaklaşık 100 bin TL’ye yakın gelir elde edilmesi bekleniyor.

Mantar hasadında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek ile muhtarlar ve üretim yapan Roman kadınlar yer aldı.

Başkan Seçer, “Haydi Bismillah. Bereketli olsun” diyerek mantar hasadını üretici kadınlar ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ile birlikte yaptı. Seçer, “Sofralarımıza lezzet olsun, afiyet olsun. Etten daha ucuz, daha proteini yüksek ve daha lezzetli, daha besleyici” dedi. Seçer, 100 metrekare alanda üretim yapıldığını belirterek, “Bu tesisi Roman Federasyonu ile beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi yaptı. Üretmek de Roman kadınlarımıza kaldı. Burada 20 kadınımız üretim yapıyor. Görüyorsunuz, az önce de hasadını yaptık. Yılda 20 kadınımız yaklaşık olarak 100 bin lira civarında bir gelir elde ediyorlar. Aile bütçelerine katkı yapıyorlar. Tabii ki bu alanları daha genişletmek, çalışan, üreten kadın sayısında da artışa neden olmak gerekiyor ama bu bir deneme niteliğinde, başlangıç niteliğinde bir üretimdi. Gayet de güzel bir çalışma. Gayet de kaliteli üretim olmuş. Şimdi bunların tabi pazarlanması var. Kadın kooperatiflerimiz aracılığıyla bunların zincir marketlerde ya da bu ürünlerin satıldığı mağazalara pazarlanması da önemli. Değerinde pazarlanması önemli. Bu konuda da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapacaklar ve ürünlerini de en güzel şekilde değerlendirecekler” diye konuştu.

Daylam: “Mersin’de yapılan bu güzel uygulamalar, Türkiye’ye model bir belediyecilik anlayışı olacak”

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Romanlar için çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Sayın Başkanımızla kültürel çalışmalarımızla beraber, farklı meslek arayışlarıyla beraber, bu bizim aslında Roman kültüründe olmayan bir meslek alanıydı. Bu şekilde hem istihdama yönelik olması hem kadınların iş gücü piyasasına entegrasyonu da çok önemli. Bu alana giriş yapmak hakikaten bizim için çok kıymetliydi ve kadınlar uzun zamandır burada aldıkları eğitimle beraber bu güzel ürünleri çıkarttılar. Hem Mersin piyasasına bir katma değer de sağladılar. Ben burada camiamıza önemli katkıları sağlayan Sayın Başkanım’a teşekkür istiyorum. Hem eğitimle ilgili hem istihdamla ilgili hem de oradaki kreş sürecimizle ilgili çok önemli katkıları oldu. Ben şöyle değerlendiriyorum; burada Mersin’de yapılan bu güzel uygulamalar, bir müddet sonra derinleşerek, Türkiye’ye model bir belediyecilik anlayışı olacak. Çünkü artık süreç şöyle işliyor; sosyal belediyecilik kavramı çok değerli ve bunu hakikaten Sayın Başkanım çok güzel yapıyor, çok da güzel uyguluyor ve çok önemli duruşu da olduğu için ben çok seviniyorum. Yani dezavantajlı grupları kucaklamak, onları biraz daha kente, yani kenti büyütürken, kentte yaşayan dokuları da ön plana çıkarmak çok kıymetli. Ben bu alanda, bu güzel ve anlamlı günde verdikleri katkılardan dolayı da Başkanım’a ayrıca çok teşekkür ediyorum.”

Kimyasalsız istiridye mantarı üretimiyle iyi tarım uygulaması gerçekleştirilecek

Mantar üreticileri; 1 kompostta 3 kez hasat yapabiliyor ve yıl içerisinde 5 kez kompost yapıp, 15 kez hasat yapabiliyorlar. Büyükşehir Belediyesi tarafından kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçici olması, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığının yüksek ve besin değerinin diğer kültür mantarlarından fazla olması ile örtü toprağı kullanılmaması dolayısıyla üretimi kolaylaştırması gibi sebeplerle İstiridye Mantar Üretim Çadırı Kurulum Projesi geliştirildi. Projenin uygulanmasıyla istiridye mantarı üretiminde kimyasal madde kullanımı olmadan iyi tarım uygulaması gerçekleştirilmiş olacak. Kadın istihdamına da katkı sağlayacak olan projeyle besin değeri yüksek,  protein bakımından zengin olan istiridye mantarının vatandaşlar tarafından tüketimi de sağlanacak.