ÇOCUKLAR TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARINI ÖĞRENİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, çocuklara küçük yaşlardan itibaren enerjiyi verimli kullanmanın önemini kavratmak amacıyla “Enerji Verimliliği ve Tasarrufu” eğitimi veriyor. Büyükşehir’in bünyesinde görev yapan enerji mühendislerinin verdiği interaktif eğitimle çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor. Bu yıl 1000’in üzerinde çocuğa ulaşan Büyükşehir, enerji verimliliği eğitimlerini her yıl tekrarlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi, ilkokul düzeyinde eğitim gören çocuklara günümüz şartlarında büyük önem taşıyan “Enerji Verimliliği ve Tasarrufu” konulu eğitim veriyor. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle iş birliği içerisinde her yıl tekrarlanan eğitimle yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları ile enerjiyi verimli kullanmanın önemi anlatılıyor.

Çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor

Büyükşehir Belediyesi, verilen eğitimlerde kent genelinde özellikle kırsal kesimlerdeki okulları tercih ediyor. Eğitimlerin bir noktası da Mezitli’nin merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Doğlu Mahallesi’nde yer alan Doğlu İlkokulu oldu. Bu yıl 1000’in üzerinde çocuğa ulaşan Büyükşehir, Enerji Verimliliği ve Tasarrufu eğitimlerini her yıl tekrarlıyor. Ders sırasında karşılıklı soru-cevaplarla öğrencilerin konuyu daha iyi kavraması sağlanıyor. Günlük hayattan örnekler de veren çocuklar, konularla ilgili 3 animasyon video da izliyor. Büyükşehir’in hazırladığı, çocukların kendi güçlerini kullanarak döndürdüğü çark ile ışıkları yanan bir apartman maketi de öğrencilere uygulamalı olarak yenilenebilir enerji kaynağını öğretiyor. Her eğitimin sonunda öğrencilere içerisinde kırtasiye malzemelerinin yer aldığı bir hediye seti dağıtılıyor.

“1000’den fazla öğrenciye ulaştık”

Enerji sistemleri mühendisi Merve Kaya, eğitimleri her yıl tekrarladıklarını belirterek, “Çocuklarımıza enerjimizi nasıl verimli ve tasarruflu kullanmalıyız onu öğretiyoruz. Bu konuda bir sunumumuz var. Üç tane videomuz var; ‘Enerji nedir?’ , ‘Enerji verimliliği nedir?’ ve ‘Enerji etiketi nedir?’ Bunları izlettiriyoruz ve daha sonrasında bizim bir enerji kitimiz var. Çocukların kendi içlerindeki enerjilerini kullanarak, elektrik üretmelerini sağlıyor. Bir küçük kol var onu çevirerek bir binanın elektriğini sağlıyorlar kendi enerjileri ile. Sonra da çocuklarımıza hediyeler veriyoruz, bizi dinledikleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

Eğitimleri İl Milli Eğitim’le iş birliği içerisinde gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Kaya, “Bu yıl 11 okula gittik, 1000’den fazla öğrenciye ulaştık. Daha da fazla öğrenciye ulaşmayı istiyoruz. Sunumlardan çocuklar sıkılıyor, bunun farkında olduğumuz için bunu video görseli ile destekledik. Ayrıca uygulanmalı eğitimle onları da enerjiye kattık ve akıllarında kalıcı olsun istedik. Uygulamalı bir eğitim veriyoruz. Güzel dönüşler alıyoruz, mutlu oluyorlar. Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımıza ‘Ağaç yaş iken eğilir’ atasözünden yola çıkarak enerji verimliliğini ve tasarrufu küçükten büyüye kadar herkese öğretmeyi amaçlıyoruz. Zaten Büyükşehir Belediyemiz enerjiye çok fazla önem veriyor, yenilenen enerjiyi aktif olarak kullanmaya başladık ve enerji verimliliğini de düzenli bir şekilde sağlamayı umut ediyoruz” diye konuştu.

“Enerji verimliliğini ve tasarrufu ile ilgili ders verdiler”

Öğrencilerden Neşe Safiye Güngör, “Bize enerji verimliliği ve tasarrufu ile ilgili ders verdiler. Üç tane video izledik, ondan sonra enerji verimliliği ve tasarrufu ile ilgili bir tane oyun oynadık, bize hediyeler verdiler. Bir tane apartman vardı, bir tane de kol vardı. İnsan gücüyle kolu çevirdik, binadaki ışıklar yandı. İnsan gücünü anladık” dedi.

Ülkü Nida Çoban, enerji kaynaklarını öğrendiklerini ifade ederek, “Bugün yeni şeyler öğrendik. Enerji tasarrufu, yenilebilir enerji tasarrufu bunlarla ilgili videolar izledik. Tüketilebilir, enerji tasarrufu olmayan kömür petrol, doğalgaz gibi şeyleri öğrendik” derken, Samet Paksoy, “Bugün oyun oynadık, hediyeler aldık, tasarrufla ilgili şeyler öğrendik” diye konuştu.

İlayda Çoban, yeni bilgiler öğrendiğini söyleyerek, “Ben bugün enerji tasarrufu hakkında bir sürü şey öğrendim. Yenilenebilen enerji kaynakları; su, rüzgar, güneş enerjisi. Yenilenemeyen enerji kaynakları; doğalgaz” diye konuştu.

Ecrin Sarıköse ise “Oyunlar oynadık, hediyeler dağıttılar, video izledik. Yenilenebilir, yenilenemeyen enerjiyi öğrendim” ifadelerine yer verdi.