BÜYÜKŞEHİR, IOM İŞBİRLİĞİYLE SOSYAL UYUM MERKEZİ KURUYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Toplantısının İkinci Birleşiminde de Mezitli Davultepe Mahallesi’nde inşa edilmek istenen Küçük Sanayi Sitesi gündeme geldi. Başkan Seçer, sanayi sitesi için uygun alan belirlerken tarımın ve küçük aile işletmelerinin düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Mutlaka birinci prensip, bu alanları yaratırken mevcut tarım alanlarını korumak. Burada ayrıldığımız herhangi bir nokta yok. Mutlaka sanayi yerleri ayıralım ama sanayi yerleri ayıralım derken de tarımı yok etmeyelim. Özellikle küçük aile işletmelerinin yani rızkını, ekmeğini tarımsal üretimden çıkartan ailelerin mağduriyetine sebebiyet veren işler yapmayalım” dedi.

Küçük Sanayi Sitesi yapımı için geçtiğimiz Meclis’te sunduğu yer önerisini yineleyen Başkan Seçer, “Toroslar’da Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde, otogarın doğusunda kalan 200 hektarlık alanda mutlaka bir değişikliğe gitmek gerekiyor. Orası konut alanı olarak işaretlenmiş. Bizim şu anda Mersin’de ivedi olarak küçük sanayi siteleri gibi oluşumların olabileceği imarlı alanlara ihtiyacımız var. Konut ihtiyacımız o kadar elzem değil” diye konuştu. Başkan Seçer’i, Meclis toplantısı öncesinde Davultepe’deki arazi sahipleri zeytin ve narenciye dalları ile karşılayarak, “Siz bize yardımcı oldunuz, Allah sizden razı olsun” diyerek teşekkür etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliği ile Mersin’de yaşayan misafirlere psiko-sosyal, hukuk, tercümanlık, eğitim ve temel haklara erişim desteğinin sunulacağı Sosyal Uyum Merkezi kuruyor. Meclis üyelerinin bu konudaki işlemlerin yürütülmesi için kendisine yetki vermesi üzerine teşekkür eden Başkan Seçer, “En geç Nisan ayı içerisinde Sosyal Uyum Merkezi faaliyete girecek” dedi.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Şubat Ayı Toplantısı’nın İkinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclis’te yine Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi’nde inşa edilmek istenen Küçük Sanayi Sitesi başlıca gündem konusuydu. Davultepe’deki arazi sahipleri Meclis toplantısı öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i zeytin ve narenciye dalları ile karşılayarak, teşekkür etti. Seçer, “Mutlaka sanayi yerleri ayıralım ama sanayi yerleri ayıralım derken de tarımı yok etmeyelim. Özellikle küçük aile işletmelerinin yani rızkını, ekmeğini tarımsal üretimden çıkartan ailelerin mağduriyetine sebebiyet veren işler yapmayalım” dedi.

“Siz bize yardımcı oldunuz, Allah sizden razı olsun”

Mezitli Davultepe Mahallesi’nde sanayi sitesi yapılması planlanan narenciye arazisi sahipleri, bir önceki meclis toplantısında kendilerine destek vermesi dolayısıyla Başkan Seçer’i Kongre ve Sergi Sarayı’nın kapısında karşıladı. Ellerindeki zeytin ve narenciye dallarıyla teşekkür eden arazi sahipleri, “Siz bize yardımcı oldunuz, Allah sizden razı olsun” ifadeleri ile teşekkürlerini iletti. Arazi sahipleri, Başkan Seçer’e üzerinde teşekkür metinlerinin yazılı olduğu güller, narenciyeler ve zeytin dallarını sundu.

“Terör nereden gelirse gelsin, gerekçesi ne olursa olsun bir insanlık suçudur ve terörü lanetliyorum”

Başkan Seçer, Meclis toplantısı öncesinde Gara’da terör örgütü PKK tarafından alıkonularak şehit edilen 13 Türk vatandaşından biri olan Bozyazı’lı polis memuru Sedat Yabalak’a Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Terörü lanetleyen Başkan Seçer, “Terör nereden gelirse gelsin, gerekçesi ne olursa olsun bir insanlık suçudur ve terörü lanetliyorum. Umut ediyorum bundan sonraki süreçte bu kadim topraklar üzerinde bu acılar sona ersin. Huzur, barış, kardeşlik içerisinde Anadolu topraklarının bereket fışkıran her köşesinde refahın herkesi şükür dedirtecek seviyede olduğu, herkesin işinin, aşının olduğu, hukukun, demokrasinin medeni toplumlar seviyesinde olduğu, gelişmiş dünya ile mücadele edecek bilimsel anlamda bir seviyeye ulaştığımız bir ülkede yaşarız. Bunu inşa etmek hepimizin elinde. Mersin gibi kozmopolit, stratejik bir kentte, belki de Türkiye’nin her yerinden çok farklı bir önem ihtiva eden bu topraklar üzerinde huzuru, barışı, kardeşliği, birbirimize saygıyı, sevgiyi tahkim etmek için bin düşünüp bir karar vereceğiz” dedi.

“Meclis’in alacağı karara saygı gösteririz”

Gündem maddelerine geçilmeden önce geçtiğimiz Meclis’te de görüşülen Mezitli İlçesi’ne bağlı Davultepe Mahallesi’nde inşa edilmek istenen Küçük Sanayi Sitesi yeniden gündeme geldi. Bu sırada söz alan Meclis Üyesi ve Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Bünyamin Önel, “Tüm Meclis üyelerine, tüm bürokratlara, tüm basına bir şey söylemek istiyorum; siz de araştırın, siz de bakın. Biz bulamadık ama bizim gözden kaçırdığımız, bulabileceğimiz yer varsa orada yapalım. Bizim illa oraya diye bir iddiamız yok ama bulamadığımızdan çaresiz kaldığımız için burası uygun bulundu” ifadelerine yer verdi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da konuyla ilgili görüşlerini, “Meclis’te de arkadaşlar ne diyorsa onu kabul etmişimdir ve o nedenle kararımız oybirliği ile çıkar. Ben meclis kararı, grup kararı gibi disiplinlere uyan birisiyim. Her zaman Meclis’in alacağı karara saygı gösteririz” dedi. Meclis Üyesi Erhan Çontar da söz konusu kooperatif üyeliğinden istifa ettiğini ve aldığı maaşı iade ettiğini söyledi.

Seçer: “Bizim küçük sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Bunu ayrı tartışmak lazım”

Meclis üyelerinin ardından konuyla ilgili görüşlerini aktaran Başkan Seçer, üzerinde görüşülmesi gereken noktanın Küçük Sanayi Sitesi yapılacak alanın belirlenmesi olduğunu söyledi. Seçer, “Sonuç itibari ile bizim küçük sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Bunu ayrı tartışmak lazım. Yer seçimi konusunu, imar düzenlemesini ayrı tartışmak lazım. Küçük Sanayi ihtiyacı var mı? Var. Sayın Önel de söyledi; orada meslek edindirme merkezleri kurmak, orada entegre bir yapı oluşturmak, alt yapılı, üst yapılı muazzam küçük sanayi siteleri kurmak Mersin’de elzem mi, ihtiyaç mı? İhtiyaç. Hiç kimsenin lafı yok. Kooperatifler marifetiyle bunu yapmak gerekiyor mu? O da doğal. OSB’ler, küçük sanayi bir diğeri mütevelli oluşturuyor, bir diğeri kooperatif marifetiyle bunlar yasalar çerçevesinde işliyor. Birbirine karıştırmamamız lazım. Bizim burada ilgileneceğimiz kooperatifin yapısı değil. Sayın Önel Kooperatif Başkanı, doğaldır, bu işte öncülük edebilir, bir yönetim oluşturabilir, çalışmalar yapabilir. Bünyamin Bey yapmazsa Ahmet Bey yapacak, birileri bu işi yapacak. O denetim kurumu biz değiliz, yasalar çerçevesinde onlar yapacak. Bizim işimiz yer seçimi doğru mu değil mi bunu tartışacağız” dedi.

Başkan Seçer, Akdeniz İlçesi 1/5000’lik Nazım İmar Planı ikinci etap çalışmalarında bakanlık görüşünün geldiğini söyleyerek, “Öncelikle bir bilgi vereyim. Sayın Gültak da katıldı toplantıya. Çünkü Akdeniz ilçe sınırlarında; ilçe belediyemizi de, Sayın Başkanı da, beni de ilgilendiren bir konu. Akdeniz 1/5000’lik nazım imar planı ikinci etap çalışmaları bakanlık görüşü geldi. Burada 3170 hektar alan için 2019 yılında değerlendirilmiş ancak daha sonra ilk etapta 217 hektar çıkartılmış. Şimdi yeni gelen çalışma sonucunda da yani nihai olarak 3170 hektar alan 1940 hektara düşmüş. Burada lojistik, sanayi, depolama alanları; tabi ki alt planlar yapılacak, 1/1000’lik çalışılacak ve buralarda da bazı alanlar çıkacak bize” ifadelerini kullandı.

“Küçük sanayi siteleri gibi oluşumların olabileceği imarlı alanlara ihtiyacımız var”

Geçtiğimiz toplantıda Toroslar ilçesinde Küçük Sanayi Sitesi için uygun alan olduğunu ve görüşülmesi gerektiği önerisini yeniden hatırlatan Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Bu önemli, bunu yineliyorum; Toroslar’da Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde, otogarın doğusunda kalan 200 hektarlık alanda mutlaka bir değişikliğe gitmek gerekiyor. Ben bunu başta ilçe belediyesinden bekliyorum. Büyükşehir teklifi olarak da getirebiliriz. Orası konut alanı olarak işaretlenmiş. Bizim şu anda Mersin’de ivedi olarak küçük sanayi siteleri gibi oluşumların olabileceği imarlı alanlara ihtiyacımız var. Konut ihtiyacımız o kadar elzem değil. O bölgeler de son derece uygun. Yine Akdeniz ikinci etap 1/5000’lik planda yapılan son düzenlemelerden sonra buralarda da bazı alanlar çıkabilir ama çok hızlı hareket etmek istiyorsak Toroslar’daki bu bölgeyi değerlendirmek zorundayız. Yoksa bir üç-beş yıl daha kaybederiz.  Küçük sanayi talebi her meslek grubunun devam ediyor. Küçük sanayidir, ihtisas bölgeleridir yani kendi meslek alanlarında bir arada olmak isteyenler var. Hurdacılar gibi, matbaacılar gibi. Bunun gibi birçok meslek alanı var.  Bunlara yer yaratmamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“Komisyonda yer alan arkadaşların da bir özeleştiri vermesini isterdik”

Bazı meclis üyeleri Mezitli’de yapılması planlanan sanayi sitesi projesini güzel bulduklarını ancak sanayi sitesi için başka bir yerin araştırılması gerektiğini önerdi. Meclis Üyesi Bedriye Kuş ise sanayi sitesi için planlanan bölgedeki arazi sahiplerinin meclis girişinde kendilerine zeytin dalları, narenciye fideleri ve güller hediye ettiklerini belirterek, “Oraya yaşlı ve hasta anneler de gelmişlerdi. Kendi ekmeklerini savunmak için gelmişlerdi. Elbette burada verilen yanlış bir kararı düzeltme adına gelmişlerdi. Siz geçen mecliste bir özeleştiri verdiniz, özeleştiri vermek büyük bir erdemdir. Burada bu gündemi onaylayan, buna karar veren, yine o komisyonda yer alan arkadaşların da bu anlamda o halka bir özeleştiri vermesini isterdik” dedi.

Seçer: “Sanayi yerleri ayıralım derken tarımı yok etmeyelim”

Başkan Seçer de yapılan değerlendirmelere yanıt vererek, “Zaten konuşacaklarımızı konuştuk. Mutlaka birinci prensip, bu alanları yaratırken mevcut tarım alanlarını korumak. Burada ayrıldığımız herhangi bir nokta yok. Mutlaka sanayi yerleri ayıralım ama sanayi yerleri ayıralım derken de tarımı yok etmeyelim. Özellikle küçük aile işletmelerinin yani rızkını, ekmeğini tarımsal üretimden çıkartan ailelerin mağduriyetine sebebiyet veren işler yapmayalım” diye konuştu.

Sosyal Uyum Merkezi kuruluyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliği ile Mersin’de yaşayan misafirlere psiko-sosyal, hukuk, tercümanlık, eğitim ve temel haklara erişim desteğinin sunulacağı Sosyal Uyum Merkezi kuruyor. Bu merkezle ilgili protokolü imzalama yetkisi Başkan Seçer’e oy birliği ile verildi. Akdeniz İlçesi’nde yer alan Sosyal Uyum Merkezi’nde, Mersin’e göç eden yabancı uyruklu vatandaşlara birçok konuda destek olunacağını ifade eden Başkan Seçer, “Önemli bir konuydu, uzun süredir de bu konuda gerekli çalışmaları yaptı komisyonumuz ve bugün de Meclis’in huzuruna getirdik. Uluslararası Göç Örgütü ile bir işbirliği içerisinde açmayı planladığımız Sosyal Uyum Merkezi ile ilgili bir protokol imzalayacağız. Burada tabi yapacağımız çalışmalar ile ilgili bilgiler Mersin Valiliği’ne de bildirilecek. Buna Mersin’de uyum faaliyetleri yürüten tüm paydaşlar da dahil edilecek. Binamızın içinde şu anda tefrişatı yapılıyor. Bunun önemli bir maliyetini Göç Örgütü karşılayacak” dedi. Mersin’de kayıtlı ve kayıt dışı olmak üzere 400 bin misafirin yaşadığı kaydeden Başkan Seçer, “En geç Nisan ayı içerisinde Sosyal Uyum Merkezi faaliyete girecek” diye konuştu.

Meclis’te üniversiteler, bakanlıklar, bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlar, ziraat odaları, kooperatifler ve birliklerin ortak projelerin uygulanması adına talep ettikleri arazi makinelerine ait elektrik, yakıt, bakım, onarım ve benzeri giderleri karşılamaları kaydıyla kullanım haklarının bu kurumlara bedelsiz olarak verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Ayrıca, Mersin’de konargöçer kültüre sahip çıkılması, kültürel ve doğal güzelliklerin yerel ve ulusal mecralarda tanıtılması için Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Üniversitesi arasında işbirliği amacıyla imzalanacak olan protokol de oy birliği ile kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi ile İspanya’nın Las Palmas de Gran Canaria şehri arasında kardeş şehir ilişkisi kurulması ile ilgili gündem maddesi de oy birliği ile kabul edilen maddeler arasında yer aldı.